Review activity tracker: Fitbit Charge HR

fitbit

Als zelfverklaard fit girl kan ik natuurlijk niet zonder een activity tracker. Na lang online speurwerk heb ik onlangs de Fitbit Charge HR aangeschaft. Ik heb ‘m nu twee maanden in gebruik. Benieuwd wat ik er van vind?

Wat is een Fitbit?

Een fitbit is een activity tracker, ook wel een wearable genoemd, omdat je het device op je lichaam draagt. Deze tracker houdt, zoals de naam al zegt, je activiteiten gedurende de dag bij. Je hebt ze in veel verschillende soorten en maten van allerlei merken en in allerlei prijscategorieën, oplopend tot een paar honderd euro. Ik koos voor de Fitbit Charge HR omdat deze niet alleen het aantal stappen telt, maar ook je hartslag meet, het aantal calorieën dat je verbrandt, het aantal kilometers en trappen dat je loopt en je slaap meet. En, deze fitbit is – vind ik –  betaalbaar. Je koopt ‘m voor €119 euro bij bol.com.

Mijn ervaring met de Fitbit Charge HR

Ik gebruik de Fitbit om mijn dagelijkse activiteiten te meten. Dat houdt in dat ik ‘m dag en nacht draag. Het is geen specifiek hardloophorloge. Je kunt ‘m wel gewoon dragen tijdens het hardlopen en dan meet de fitbit het aantal kilometers dat je loopt. Maar deze fitbit bevat géén GPS. Vandaar dat je er ook niet de hoofdprijs voor betaalt. Ik mis dit zelf niet, maar ik kan me voorstellen dat als je een fanatiek hardloper of fietser bent, je wel graag een activity tracker met GPS wilt (oftwel een goed sporthorloge).

fitbit

Met de bijbehorende app kun je op het dashboard eenvoudig al je gegevens uitlezen.

Hoe werk het?

Met een druk op de knop kun je afwissend de tijd, het aantal gelopen stappen, je hartslag, het aantal trappen, kilometers en verbande calorieën aflezen. Wil je meer informatie? Gebruik de bijbehorende app. Op het dashboard kun je precies zien of je je doelen al hebt gehaald, hoeveel je per nacht slaapt etc. De fitbit heeft al standaard een aantal doelen ingesteld zoals tienduizend stappen per dag lopen. Het grappige is dat ik dit, op de dagen dat ik thuis ben met de baby, makkelijk haal. Ook de andere doelen haal ik vaak allemaal en ik kwam er dus achter dat ik veel meer beweeg dan ik in eerste instantie dacht. Als ik trouwens zie dat ik aan het eind van de dag nog honderd stappen tekort kom, dan doe ik vaak nog even een extra rondje door het huis. Het is echt een stimulans om meer te bewegen.  Ook leuk: aan het eind van de dag kijk ik hoe vaak ik de trap op en neer ben gelopen. Vaak is dit meer dan 25 keer per dag! Rara hoe kan dit? Het enige doel dat ik bijna nooit haal, is acht uur per dag slapen Dankjewel baby. 

Calorieën verbanden

Een extra feature is dat je niet alleen het aantal calorieën dat je verbruikt kunt aflezen, maar ook het aantal calorieën dat je tot je neemt. Mits je natuurlijk alles invoert wat je op een dag eet. Ik maak hier zelf geen gebruik van, want ik vind het een beetje omslachtig. Maar ik zie wel dat ik bijna dagelijks 2500 calorieën verbrand. Dat is meer dan de ‘gebruikelijke’ 2000 die er voor een vrouw staat.  Vind ik leuke informatie.

Pluspunten
  • De algemene gebruiksvriendelijkheid van de fitbit.
  • De verschillende ‘extra’ features zoals het meten van je slaap.
  • Dankzij de synchronisatie met je telefoon kun je op je fitbit ook zien dat je gebeld wordt. Het schermpje gaat dan trillen en de naam van de beller verschijnt op het scherm. Handig als je telefoon (zoals bij mij) altijd onderin je handtas verstopt ligt.
  • De doelen én challenges die je kunt instellen.
  • De bijbehorende app en het dashboard.
Minpunten
  • Het heeft geen GPS tracking. Ik mis dit niet, maar kan me voorstellen als je ‘m wilt gebruiken voor hardlopen dat je dit mist. Maar de prijs is hierdoor wel lager. Trackers mét GPRS zijn nou eenmaal een stuk duurder.
  • De batterij gaat vrij snel op.
  • Het design. Kan mr. Kors alsjeblieft een fitbit ontwerpen? 🙂 . Want mijn  horloges liggen nu te verstoffen sinds ik een fitbit heb. Ik draag mijn fitbit overigens wel altijd met mijn eigen gouden armbandje dat ik als geboortecadeau van mijn vriend heb gekregen.
Deze heb ik gekocht
Conclusie

Ik kan de fitbit zeker aanraden! Het is meer dan alleen een leuke gadget. Wil je graag het nieuwste van het nieuwste? In oktober komt de nieuwe versie op de Charge HR uit: de Fitbit Charge 2. Deze heeft een wat groter scherm, een tap display en extra features zoals text alerts en connected GPS . Kijk hier voor meer informatie.

Kende jij de fitbit al? Zou je er een aanschaffen? Of heb je er een en wil je een challenge met mij aangaan? Laat het me weten in de comments!

mm

Vivienne

3 Comments

  1. Fijne review. Klinkt als fijn apparaat waar je veel mee kunt. Ik heb een Apple Watch waar ik tevreden mee ben en net als jij draag ik mijn andere horloges niet meer 🙁

  2. Ik heb nu momenteel de fitbit one. Is de simpelste dat er bestaat denk ik, maar heb hem ergens bijgekregen. En denk wel dat ik misschien rond eindejaarsperiode eens ga kijken voor eentje met meer functies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *