Recept: gezonde ontbijtkoek

gezonde ontbijtkoek

Ik dacht altijd dat ontbijtkoek gezond was. Jij ook? Think again! De supermarktversie zit boordevol suikers en is ondanks zijn verantwoorde imago zeker geen healty tussendoortje. Ik ging daarom op zoek naar een gezond alternatief. En die heb ik gevonden!

Het oorspronkelijke recept komt uit het kookboek Powerfood van Friesland naar New York van Rens Kroes. Ik heb het hier een daar een beetje aangepast. Het recept is suikervrij* en zit boordebol vezels! Nieuwsgierig geworden? Komt ‘ie!

Ingrediënten
  • 6 grote medjooldadels
  • 200 ml heet water
  • 3 theelepels koekkruiden
  • 3 eieren
  • 100 gram noten
  • 300 gram volkoren roggemeel
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 3 theelepels bakpoeder
  • eventueel 1,5 eetlepel palmsuiker of bruine suiker (hiermee is het recept niet meer suikervrij)
gezonde ontbijtkoek

De ingrediënten.

Benodigdheden
  • blender
  • ingevet cakeblik
Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Doe de dadels, heet water, koekkruiden en de eieren in de blender en mix het tot een romig beslag.

gezonde ontbijtkoek
3. Hak de noten in kleine stukjes. Schenk dan het beslag in een kom en voeg het meel, de melk en het bakpoeder toe. roer alles goed door elkaar. Doe dan de noten erbij en roer nogmaals.

gezonde ontbijtkoek

4. Schenk het deeg in een ingevet cakeblik. Bestrooi eventueel de bovenkant met wat suiker en bak de ontbijtkoek in circa 60 minuten af. Stop een houten prikker in de ontbijtkoek. Komt deze er droog uit? Dan is je ontbijtkoek klaar. Zo niet, laat ‘m dan nog een paar minuten langer garen.

gezonde ontbijtkoek

5. Laat de koek helemaal afkoelen voordat je ‘m uit de vorm haalt en aansnijdt. Ik vind de ontbijtkoek heerlijk met een lik roomboter of jam, maar zonder topping smaakt ‘ie super. Neem een plakje ontbijtkoek bij je koffie of thee of eet het als ontbijt! It’s so good!!

Je kunt de ontbijtkoek ongeveer 2 dagen bewaren. Ik snijd de koek altijd in plakjes en vries ze in. Als ik opsta haal ik een plakje uit de vriezer en zo heb ik een paar uur later een perfect tussendoortje.

* Met suikervrij bedoel ik vrij van toegevoegde geraffineerde suikers. Ik gebruik wel dadels als zoetmiddel, maar dit zijn natuurlijke suikers.

mm

Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *