Zwangerschapsupdate #35weeks

zwangterschapsupdate 35 weeks stuit

Zondag ben ik alweer 35 weken zwanger. De weken vliegen voorbij! De moeheid begint nu echt toe te slaan en we kregen te horen dat ons kleine eigenwijsje in een stuit ligt. Tijd voor een update!

Waar ik me tijdens mijn vorige zwangerschapsupdate nog helemaal prima voelde, begint inmiddels de vermoeidheid toe te slaan. What happend?! Het lijkt wel alsof mijn meisje op dit moment al mijn energie opslurpt. ‘s Ochtends voel ik me (ondanks het feit dat ik ‘s nachts elk uur wakker word) nog prima. Vol goede moed begin ik aan mijn dag en ga ik aan de slag met de door mezelf opgelegde taken tijdens mijn verlof: mijn blog bijwerken, hamsteren (in de supermarkt of in de stad), mijn fotoalbum van Colombia afmaken etc. Vervolgens stort ik na de lunch ongeveer in en wil ik alleen nog maar op de bank liggen. Elk ‘taakje’ lijkt er een teveel. Herkenbaar?

Gelukkig is babykamer is zo goed als af…

… dus daar hoef ik me niet meer druk om te maken. En ik ben er zo blij mee! Elke avond voor het slapengaan ga ik even kijken en probeer ik me voor te stellen hoe het is als ze er straks echt is! Het beddengoed voor het ledikantje is deze week ook binnen gekomen. Het is een superfijn dekentje en bijpassend laken van Baby’s Only in de kleur mint geworden. Ondanks ik in love ben met roze, probeer ik niet teveel roze items te kopen. Je weet immers maar nooit of er op een dag nog een kleine baby boy komt…  Ook heb ik nog een super cute houten wandlampje in de vorm van Bambi van Ferm Living aangeschaft. Deze hangt boven de schommelstoel voor eventuele nachtelijke voedings/troost-sessies. Een kleine impressie van de mooiste kamer van het huis vind je hieronder.

Sneak peek babykamer en stuit

Sneak peek: links het opgemaakte ledikantje, rechtsboven de kledingkast en rechtsonder het beruchte plankje boven de commode.

Afvinken maar!

Ook de rest van de babyuitzet is inmiddels compleet. De box hadden we al een een hele tijd geleden via Marktplaats gekocht. Het voedingskussen ligt klaar, de kleertjes zijn gewassen en gestreken en alle verzorgingsspulletjes zijn in huis.  De wandelwagen (een Joolz Studio Geo in de kleur gris) staat al een paar weken te pronken in de studeerkamer. Ik kan niet wachten tot ik er mee naar buiten kan :-).  Ook staat de maxi-cosi al helemaal klaar. Ik heb er een supermooi gebreid hoesje + kapje van Baby’s Only met bijpassende voetenzak bij gekocht. Met dank aan mijn lieve familie voor deze mooie cadeaus. Het enige wat ik nog moet doen is mijn ‘ziekenhuistas’  klaarzetten…

maxi-cosi en stuit

Dwarsliggertje

En dat is wel een vrij belangrijk puntje. Want de kans dat ik in een ziekenhuis moet bevallen, is helaas sinds mijn laatste controle bij de verloskundige iets groter geworden. Ik wist al een tijdje dat ze niet goed lag. Ondersteboven: in een stuit dus. Maar volgens de verloskundige kon ze echt nog alle kanten op draaien. Tijdens mijn laatste controle afgelopen dinsdag gingen we mijn ‘bevalplan’ bespreken. Ik wilde echter eerst weten of ze goed lag. Dat leek me wel zo belangrijk, voordat we mijn ideale bevalling gingen bespreken! Na enig aandringen kreeg ik een liggingsecho. Ze kon het vanwege mijn strakke buikwand namelijk niet goed met haar handen voelen. En ja hoor, mijn vermoeden werd bevestigd. Onze kleine gymnast lag in een onvolkomen stuit. Met de billetjes naar beneden bij mijn bekken en haar beentjes omhoog, langs haar hoofd, bij mijn borstkas (google maar even op ‘onvolkomen stuit’ voor leuke plaatjes…). De kans dat ze nog op een natuurlijke manier draait is vrij klein, dus werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis.

En dan ben je opeens ‘medisch’

Komende woensdag heb ik een afspraak bij de gynaecoloog in het ziekenhuis om te bespreken of we haar handmatig  kunnen draaien (dit heet een ‘versie’) en wat hier de voors- en tegen van zijn. Mochten we besluiten voor een versie te gaan, dan gaat dit meteen de volgende dag gebeuren om geen tijd te verliezen, juist omdat er al zo weinig ruimte in mijn buik is en dan is de kans van slagen het grootst. Maar er is natuurlijk geen garantie. Heel vaak lukt het handmatig draaien ook niet. En het is natuurlijk niet heel prettig voor moeder en baby. Dit is even een flinke grijze donderwolk voor mijn roze wolk. De zwangerschap verliep tot nu toe zo voorspoedig en ik had echt geen rekening gehouden met een eventuele (geplande) keizersnede. En dat is – mits ze niet gedraaid kan worden – wel een denkbaar scenario. Ik had zo uitgekeken naar een natuurlijke bevalling… Een natuurlijke stuit-bevalling zou ook een optie kunnen zijn, maar hier zitten natuurlijk ook risico’s aan. Afijn, ik probeer me niet op voorhand te druk te maken. Eerst de afspraak bij de gynaecoloog afwachten. En wie weet gebeurt er een klein wonder en besluit ze dat ze klaar is met gymnastieken en draait ze letterlijk bij…  Let’s hope so!

Overigens was het wel heel leuk om haar dankzij de liggingsecho weer te zien. De laatste keer dat ik haar zag was met de 20-weken echo, veel te lang geleden natuurlijk. Ze duimt volop, heeft al echt lekkere (spek)wangetjes en er waren volgens de verloskundige een heleboel hoofdhaartjes te zien! Hoe cute is dat!? Deze mommy-to-be kreeg er tranen van in haar ogen. Niet doorvertellen hoor. Normaal ben ik niet zo’n softie ;-). Heus.

Herken je je in mijn update? Of heb jij ervaring met een stuitligging of met een versie?  Laat je reactie achter in de comments!

 

mm

Vivienne

One Comment

  1. Je weet hoe het bij mij is gegaan. En je mag me alles vragen welke uitkomt je straks ook tegemoet gaat. Heel stom, maar volg je gevoel. Blijf bij jezelf. Voelt die versie naar, stop dan als je gevoel zegt dat het haar niet goed doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *