Zwanger op reis naar de tropen

zwanger in de tropen

Ik houd van reizen, verre en exotische bestemmingen en nieuwe culturen ontdekken. Twee jaar geleden waren we op rondreis in de Filipijnen en nu het begon het weer te kriebelen bij ons…  Al snel waren de tickets  geboekt en stond de nieuwe bestemming vast: 20 juli vertrokken we voor een maand naar Miami en Colombia. Maar toen gebeurde er iets life changing eind juni…

Ik bleek zwanger te zijn! We waren helemaal in de wolken. Maar zwanger naar de tropen, kan dat wel?  Het kan zeker, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden.

#1: Lees je van tevoren goed in

Het maakt natuurlijk wel uit of je naar Zuid-Afrika gaat of Zuid-Amerika. In ieder land zijn er weer andere voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Lees je dus van tevoren goed in. Ikzelf ging liever niet naar malariagebieden, ondanks dat de GGD mij vertelde dat ik wel malaria-tabletten kon slikken. Iedereen moet dit natuurlijk voor zichzelf beslissen, maar ik wilde dit niet. Op eerdere reizen (voor mijn zwangerschap)  nam ik ze ook nooit, dus waarom zou ik het nu wel doen? Ik koos ervoor om deze gebieden gewoon niet te bezoeken.

#2: Pak je rust en zorg voor een flexibel reisplan

Ik ging in mijn eerste trimester op reis en was dus soms moe. Helemaal niet erg – liever was ik moe op een prachtig eiland in mijn hangmat, dan op mijn werk waar niemand nog iets van Het Grote Nieuws wist. Hoe deden we dat dan? Simpel: hadden we overdag de stad verkend of een zware hike gedaan? Dan kropen we ‘s avonds lekker vroeg onder de wol! Gingen we ‘ s avonds lekker uit eten of nog wat drinken? Dan deed ik overdag even een klein dutje. Ook nam ik meer pauzes en bleven we soms langer op plekken – dit kon prima, want we hadden van tevoren niet alles vastgelegd.  Zo geniet je alleen maar meer van de schoonheid om je heen in plaats van gehaast de highlights afvinken.

zwanger in de tropen san blas

Wat vaker uitrusten is zo gek nog niet.

#3: Neem anti-muggen maatregelen

Als je niet elke mug als potentieel gevaar wil beschouwen 😉 – zie ook tip  #6 – dan doe je je er goed aan om muggenwerende maatregelen te nemen.

Het advies is:

  1. Draag zoveel mogelijk aangepaste (bedekkende) kleding.

In veel gebieden waar wij verbleven was geen mug te zien, maar wat meer richting de nationale parken (en dus jungle) natuurlijk wel.  Als we een trekking deden zorgde ik ervoor dat mijn huid volledig bedekt was. Ik had zelfs speciale anti-muggen sokken aangeschaft. Je kunt nooit genoeg voorbereid zijn, toch?

Zwanger in de tropen Tyrona park

Een jungle hike kan prima, zorg er wel voor dat je huid goed bedekt is (links ben ik, naast mij onze gids).

2. Verblijf in muggenvrije ruimtes.

Hiervoor hadden we een geïmpregneerde klamboe gekocht. Deze bleek echter niet nodig te zijn, veel kamers hadden al een bed met een klamboe. En gebruik een anti-insect spray, wat me bij het laatste advies brengt.

3. Gebruik muggenwerende middelen. Middelen die tot 30% DEET bevatten kunnen tijdens de zwangerschap veilig worden gebruikt, maar het is verstandig om het gebruik te minimaliseren.

Ik gebruikte Care Plus Anti Insect Naturel. Dit is een natuurlijke muggenwerende spay zonder het ingrediënt DEET,  bedoeld voor kinderen en  zwangere vrouwen.

#4: Neem altijd wat extra eten mee

Als ik trek krijg moet ik eten. Het liefst meteen. Dat had ik vroeger als kind al, als volwassene nog steeds en nu ik zwanger ben is het waarschijnlijk nog net een tikje erger.  Dus zorgde ik ervoor dat ik altijd wat te eten bij me had.  Zoals bijvoorbeeld nootjes of een broodje, zoals hier tijdens onze hike naar Cocora.

Zwanger in de tropen

Even pauze houden en een broodje eten!

#5: Denk goed na over je vervoersmiddelen

Ik dacht altijd dat ik wel aardig tegen varen kon. In de Filipijnen hadden we immers ook heel wat zeetochtjes gemaakt. Tot ik de overtocht  over open zee vanaf Cartagena (Colombia) naar de San Blas eilanden in Panama maakte. Ik wist dat de San Blas eilanden paradijselijk mooi zouden zijn (zie ook de eerste foto), maar je moet er wel wat voor over hebben om daar te komen. Om precies te zijn: drieëndertig uur varen over open zee. En dat is in normale toestand al best een opgave, laat staan zwanger. Zonder al teveel in details te treden: het waren drieëndertig lange uren… Kleine troost: zodra je het land bereikt is zeeziekte bijna altijd meteen over. En het fenomenale uitzicht daarna maakt alles goed.

zwanger in de tropen

Varen op open zee, niet heel handig als je zwanger bent.

#6: Laat je niet afschrikken door de GGD

Zoals je hier hebt kunnen lezen was het vooral de GGD die ons hoofdbrekers bezorgde.  Na ons bezoek  waren we bijna aan het overwegen of we niet naar een ander land op vakantie moesten. Italië. Of gewoon naar de Veluwe. Want de vrouw in kwestie wees ons fijntjes op de gevaren van dit land waaronder gele koorts, een tropische ziekte die wordt overgebracht door geïnfecteerde muggen en waarvoor geen  kuur is. Je kunt je er tegen inenten, alleen niet als je zwanger bent. Na het schrikbeeld dat de GGD schetste gingen we zelf ook op onderzoek uit. Er bleek al tientallen jaren geen uitbraak meer  te zijn geweest. De kans dat je gestoken wordt door een geïnfecteerde mug is vrijwel nihil.  Na een geruststellend telefoontje met mijn verloskundige besloten we om gewoon naar Colombia te gaan, maar om de gebieden waar eventueel gele koorts zou zijn over te slaan. Dit betekende een ander reisplan.  Overigens hebben we ter plekke in Colombia geïnformeerd naar gele koorts en locals reageerde vooral verbaasd op mijn vraag. Hoe kwam ik daar nou bij? Het bleek totaal geen issue te zijn. Zelfs in het ‘gevaarlijke’ nationale park was geen mug te zien. Het bleek helemaal niet het muggenseizoen te zijn…

#7: En het allerbelangrijkste: geniet!

In deze bijzondere periode van je leven is het juist extra fijn om met je partner (en stiekem al je baby) op reis te gaan. Zo heb je alle tijd om samen ongestoord te fantaseren en te kletsen over de baby. En babynamen te bedenken in je hangmat tussen de wuivende palmbomen. Ik heb echt intens genoten van ons voorlopig laatste avontuur met z’n tweeën.   De hele reis heb ik juist door mijn zwangerschap als heel bijzonder ervaren – het gaf het een extra dimensie.  Dus zwanger op reis? Ik kan het echt iedereen aanraden!

zwanger in de tropen san blas

San Blas eilanden – Geniet van je babymoon! Wie wil er nou niet zo’n uitzicht om bij weg te dromen…

 

 

 

mm

Vivienne

2 Comments

  1. Ik zou er zelf niet zo snel aan beginnen, maar geweldig om te zien dat jij dat wel hebt gedaan. Prachtige ervaring.

  2. Hi Vivienne,

    Over twee weken vliegen mijn vriend en ik naar Panama om vanuit daar te varen naar Colombia waar wij nog 3 weken gaan rondtrekken. Nu ben ik er sinds enkele dagen achter dat ik zwanger ben, nog heel pril, 5 weken. Dus tegen de tijd dat wij vertrekken 7 weken. Vrijdag gaan wij naar de GGD, net gebeld met verloskundige en die was zeer helder, ga niet naar een gebied waar mogelijkerwijs zika voorkomt. Nu vroeg ik mij af of dit virus/mug toen jullie gingen er ook was en of je nog tips hebt ter voorbereiding? Eigenlijk willen wij wel gewoon gaan maar natuurlijk ook geen onnodige risico’s nemen. Ik zou het leuk vinden iets van je te horen. Groetjes Es

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *