Waarom ik als kind Pasen geweldig vond

pasen

Het is Pasen! De afgelopen jaren zag ik deze feestdag gewoon als een lekker lang weekend met soms een verplicht familiebezoekje. Maar nu ik zelf moeder ben kijk ik heel anders naar Pasen. Hoe heb ik het als kind beleefd? Vandaag mijn top-5 favoriete paasmomenten.

1. Paasontbijt

De onbetwiste nummer één is toch wel het Paasontbijt. Dit was ieder jaar bij ons thuis weer een feestje! Mijn moeder zorgde voor een feestelijk gedekte tafel waar allemaal lekkers op stond, zoals warme broodjes, matzes (die ik natuurlijk met suiker en roomboter at) veel luxe vleeswaren en zelfgemaakte eiersalade. Ook stond er op elk bord een cadeautje voor ons klaar: een grote chocolade paashaas! Met vriendlief heb ik deze traditie in ere gehouden: vaak hebben wij meestal wel een van de twee paasdagen een lekker uitgebreid ontbijt.

2. Paaseieren zoeken

Natuurlijk kon paaseieren zoeken niet ontbreken tijdens Pasen. Ik kom uit een gezin van vijf  en de leeftijdsverschillen zijn onderling wat groter (ik ben de oudste en we schelen respectievelijk vier en tien jaar). Om het spelletje toch eerlijk te laten verlopen – en tranen vergieten te voorkomen –  moesten we de gevonden eitjes na de speurtocht eerlijk verdelen. Wat ik dan natuurlijk echt niet eerlijk vond.

3. Paasversiering in huis

Mijn moeder haalde altijd paastakken in huis en die ging ze dan optuigen. Toen ik eenmaal als student op mijn eigen kamer woonde vond ik Paastakken echt het meest burgerlijke (en dus het meest stomme) wat er bestond. Die ging ik dus echt niet in huis halen hè. Drie keer raden wat er nu in mijn huis staat te pronken? Juist ja.

4. Paaseieren schilderen

Dit vond ik dus echt geweldig. We hadden zo’ n  speciaal schildersetje voor waar je een hardgekookt of leeggeblazen ei tussen kon klemmen. Er zaten verschillende kleuren verf en een penseeltje bij. Die setjes zijn volgens mij nog steeds te koop. Maar die verf was heel waterig en bleef nooit goed zitten. Dus het resultaat was eigenlijk nooit echt mooi. De bezigheid des te leuker.

5. Gourmetten

Ook dit hoort voor mij een beetje bij Pasen. Ik gourmet echt nooit meer, want we zijn maar met z’n tweetjes drietjes en eigenlijk houd ik helemaal niet zo van vlees en zeker niet van Calvé sausjes. Maar als ik er nu aan terugdenk was het wel altijd hartstikke gezellig. Lekker lang met z’n allen aan tafel. En dan ‘vechten’ om je vlees. Want wij legden het vlees vaak op de bovenste plaat, in plaats van de pannetjes daaronder, omdat dit sneller ging. En we bakenden onze eigen braadsels altijd goed af, want je wilde natuurlijk niet dat je broertje of zusje jouw zorgvuldig gebakken biefstuk in zijn of haar mondje stopte. Dit zorgde overigens alleen maar voor hilarische taferelen. Ik zou best weer willen gourmetten, maar dan misschien een iets meer healthy versie met zelfgemaakte saus en meer groentjes.

Dit jaar ga ik met Pasen naar de dierentuin. Met mijn eigen gezin en mijn familie. Dit wordt het allereerste uitje met onze baby girl. Ik ben heel benieuwd!

Wat ga jij doen met Pasen? En wat zijn jouw mooiste paasherinneringen?

mm

Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *