Suikervrij op reis

In Nederland probeer ik altijd zo min mogelijk zonder toevoegingen te eten. Dus ook zonder toegevoegde  suiker. Maar ja. Hoe eet je suikervrij als je in het buitenland bent? En in mijn geval: vier weken lang (zwanger) door sweet loving Colombia reist?

Helemaal nu ik zwanger ben wil ik graag gezond eten. Maar hoe doe je dan in een land waar alles om suiker draait? Colombianen zijn namelijk verzot op zoet (en gefrituurd) eten. Ze hebben een keur aan snoepjes, toetjes en snacks en maken al hun gerechten op smaak met suiker. Zoet én hartig.  Zelfs met plain yoghurt moet je Colombia uitkijken, vaak is deze  gezoet.  En laat ik dat nou juist niet dol zijn op zoet. En zeker niet bij mijn ontbijt…

Laat ik voorop stellen: ik ben zeker niet van de beweging ‘suiker is het witte gif’.  Maar gemiddeld eten Nederlanders zo’n 30 tot 35 kilo suiker per jaar. En dat is veel meer dan goed voor ons is. Helaas zitten er vaak verborgen suikers in tal van producten. Wist jij bijvoorbeeld dat er in een flesje drinkyoghurt gemiddeld 12 suikerklontjes zitten…  En ook ketchup zit er vol mee. Huh, maar ketchup was toch ‘gezonder’ dan mayonaise? Ja, dat ligt dus ingewikkelder dan het lijkt. Wat is de definitie van gezond voor jou? Let je op vetten, calorieën of suikers?  Of kijk je naar andere toevoegingen zoals E-nummers… Anyway, ik probeer dus bewust om te gaan en eet liever niet te veel onnodige suikers.  Dat geldt voor de hand liggende producten zoals sap, frisdrank en snoep, maar ook voor ‘gezonde’ ontbijtkoek, eierkoeken en kant-en-klare ontbijtgranen. Ik maak daarom vaak m’n eigen muesli en tussendoortjes zoals bananenbrood, osawacake of dadelballetjes. Ook drink ik bijna alleen maar water (en wijn of course, in mijn pre-pregnancy periode) en laat ik zogenaamd gezonde fruitsapjes liever staan.

Het ontbijt

Goed, terug naar Colombia. Hier bleek al gauw dat het heel moeilijk zou worden om mijn gezonde levensstijl vol te houden. Colombianen ontbijten namelijk niet echt en eten veel (ongezonde) snacks tussendoor.  En naast zoet, houden ze van gefrituurd. De eerste week sliepen we bij een gastgezin, terwijl we overdag Spaanse lessen hadden. Het ontbijt zat er bij inbegrepen. Elke ochtend rook en hoorde ik de olie al pruttelen…. Een kleine greep uit het ochtendmenu van die week.

  • Arepa: een gefrituurd plat broodje van maisdeeg.  Het smaakt  gortdroog, dus eet je het met een dikke klodder volvette  zure room erop. Not so healthy…
  • Arepa con huevo: hetzelfde gefrituurde broodje, maar dan met ei erin.
  • Arepa con queso: dit keer met een blok kaas ernaast.
  • Patacones: dit zijn gefrituuurde bakbananen, Colombianen eten dit overal bij.
  • Een tosti van wit Bimbo brood. Voor wie wel eens in Spanje is geweest kent dit heerlijke, zoete melkbrood wel… Hier zitten nul voedingsstoffen in, maar des te meer suikers en andere toevoegingen. Het heeft wel een groot voordeel:  dit brood is eeuwig houdbaar…
  • Een bakje fruit. Yes fruit! Maar daar kan deze hongerige zwangere niet haar hele schooldag op teren! “Estoy embaraza, no es suficiente. Nececito mas. Tienes yogur?”, probeerde ik in mijn beste Spaans. Vrij vertaald: ik ben zwanger, dit is niet genoeg, ik heb meer nodig. Heb je yoghurt?  Helaas had hij geen yoghurt. Of ik mijn fruit soms met een scheutje melk wilde?

Natuurlijk hadden ze de beste bedoelingen, ik dacht er dan ook niet aan om mijn bordje onaangeroerd te laten staan.  Hij keek zo verwachtingsvol naar ons als hij ons bordje voor ons had neergezet. Met een grote glimlach zei ik dan ook: “Hmm, muy rico!” (super lekker). Maar zodra mi padre even niet keek schoof ik de arepa’s op het bordje van vriendlief. En wat at ik dan? Ik haastte me naar de supermarkt met mijn plastic spork (nee geen spelfout, dit is een ‘fork’ en ‘spoon’ ineen, heel handig voor op reis) en bakje. Ik kocht mijn geliefde (Griekse!) yoghurt en wat vers fruit. En ik had zelf lijnzaad en noten meegebracht uit Nederland. Zo had ik  een volwaardig ontbijtje. Daar kon ik best even op teren! Kom maar op met die schooldag!

suikervrij

Vlak voordat de les begon at ik mijn eigen ontbijtje op straat. Eigenlijk heel Colombiaans!

De rest van onze reis bestond ons ontbijt vaak uit eieren,  omdat ieder hostel/hotel dacht dat je daar die Europeanen een plezier mee deed. Ja, dat was ook zeker zo. Maar vier weken lang elke dag eieren als ontbijt.. It’s a bit much. Vaak probeerde ik dan ook yoghurt te kopen in de supermarkt, maar dit was lang niet altijd mogelijk.  In bepaalde afgelegen gebieden was alleen een look-a-like verkijgbaar: kumis. Een traditionele gefermenteerde yogurt-achtige drank. Ik probeerde het goedje bij gebrek aan beter en omdat ik geen ei meer kon zien. Maar, bij de eerste hap sprong het glazuur bijna van mijn tanden. Bah, dit was mierzoet! Ik bekeek het etiket en er bleek er ongeveer een suikerklontje per hap in te zitten…

Fruit walhalla

Als zwangere had ik niets te klagen over drankjes in Colombia. De gemiddelde Nederlandse terraskaart  is vrij inspiratieloos: Cola, Ice Tea, appelsap… Daar maak je mij echt niet gelukkig mee, dus ik bestel dan maar weer de standaard Spa Rood. Soms krijg ik er een schijfje citroen bij. Yes. Geluksmomentje.

In Colombia daarentegen zijn er tientallen verse fruit juices verkrijgbaar. Er zijn tal van tropische fruitsoorten met  exotische namen die wij hier in Nederland helemaal niet kennen. Een kleine greep;

  • Guanabana: heeft een lelijke stekelachtig buitenkant maar sappige, zoete binnenkant.  Er worden vele helende eigenschappen aan deze fruitsoort toegedicht.
  • Guava: heeft groene buitenkant en een zoet zure binnenkant. Smaakt een beetje naar peer.
  • Lulo: lijkt op een tomaat van de buitenkant, smaakt naar citrus.
  • Mamoncillo: klein van stuk, een soort kruising tussen een lychee en een limoen.
  • Cherimoya: hartvorming met schubben van de buitenkant, smaakt naar aardbeien met room
  • Tomate de arbol: heeft de vorm van een ei, is rood van de buitenkant en smaakt zuur tot zoet. Zeer geliefd vanwege het lage calorie-gehalte.

Bestel je zo’n heerlijke juice? Vergeet niet ‘sin azucar‘ (zonder suiker) erbij te zeggen.  Want natuurlijk mengen ze je sapje standaard met flink wat scheppen suiker.

suikervrij

De gemiddelde groenten- en fruitafdeling in Colombia. Nice! Waarom hebben we dit in Nederland niet?

Tussendoortjes

Gedurende de dag eten Colombianen veel snacks (zoals empanadas) en zoetigheden zoals gebakjes, koekjes en snoepjes. Dit kun je dan ook op elke hoek van de straat kopen. Omdat we vaak onderweg waren, hadden we niet altijd tijd om uitgebreid te ontbijten of te lunchen. Ik kan ‘in normale toestand’ al niet zo goed tegen een lege maag, maar nu ik zwanger ben MOET ik iets bij me hebben om te eten op hongerige momenten. Om niet naar ongezonde snacks te hoeven grijpen, had ik een ruime voorraad ‘Roo’bars‘ meegenomen uit Nederland. Dit zijn biologische rauwe repen op basis van superfoods met een hoge voedingswaarde. Ze hebben veel verschillende smaakjes en het stilt echt je honger. Ik neem er eigenlijk elke vakantie wel een paar mee in mijn koffer. Verder kocht ik vaak handzaam fruit zoals bananen en appels in de supermarkt voor onderweg. Ook had ik vaak een handje nootjes bij me, deze had ik al in Nederland gekocht (en gebruik ik dus ook voor mijn ontbijt). In een vegetarisch restaurantje waar we vaak kwamen tijdens onze lesweek in Cartagena kochten we kleine pindakaas cups. We gebruikten het als dip met (volkoren) crackers. Dit zat tijdens lange bus- en boottochten standaard in onze tas.

Lunch en avondeten

Voor wat betreft lunch en avondeten is makkelijker suikervrij te eten. Ik koos vaak voor verse vis met rijst – mits we in een kustplaats waren. En anders kip – het liefst zonder saus. Wel is het als zwangere een uitdaging om voldoende groenten naar binnen te krijgen…. Colombia  heeft veel keus in groenten dan Nederland. Toch krijg je in restaurants (net als soms in Nederland trouwens) nauwelijks een stukje groen bij je gerecht. Hoe ik dan aan mijn dosis vitaminen kwam? Hierover binnenkort een apart blogje!

Healthy to-go tips & tricks
  • Koop in Nederland voorverpakte (gezonde) fruitbars/ roo’bars/notenrepen en stop een voorraad in je koffer.
  • Neem een zakje ongebrande hazelnoten en een zakje ongebrande amandelen mee. Deze kun je in je yoghurt verwerken of onderweg van snoepen.
  • Neem lijnzaad mee. Dit zit boordevol vezels en helpt je stoelgang op weg. Iets wat op vakantie vaak geen kwaad kan… Strooi het over je yoghurt of salade.
  • Koop pindakaaskuipjes, jamkuipjes of ander hartig beleg om in je tas te stoppen voor onderweg. Niet suikervrij, wel lekker.
  • Koop een pak lokale crackers (het is wel een hele kunst om ze heel te houden op reis…). In barre tijden zijn ze ‘droog’ ook prima te eten.
  • Neem een gekookt ei mee voor onderweg. Vaak krijg je deze bij het ontbijt. In Colombia kreeg ik er vaak 2 (?) dan at ik er een op en de ander bewaarde ik. Als je in een hostel slaapt kun je gewoon van hun keuken gebruik maken. Koop dan eieren in de supermarkt en kook deze zelf om mee te nemen en ontbijt met iet anders.
  • Sowieso: bewaar wat van je ontbijt, vaak is het toch meer dan je op kunt. Die arepa en dat kuipje jam smaken (koud) op een later moment nog lekkerder.
  • Koop wat fruit in de supermarkt zoals een banaan en appel.  Kun je altijd eten, zonder mes.
  • Neem altijd een plastic bakje, vork/lepel en een zakmes mee.
  • Neem plastic boterhamzakjes mee. Handig om je noten in te doseren, om je arepa’s in mee te nemen etc.

Wat zijn jouw tips? Laat ze achter in de comments!

mm

Vivienne

4 Comments

  1. Handige tips! Ik weet nog precies dat wij twee jaar terug na 2 dagen walgden van het buffet tijdens de all-in met Olivia toen. Want ja all-in was zo handig met een kleintje … Behalve als je vegetarier bent, eindelijk je zwangere kilo’s kwijt bent en thuis nooit met pakjes en zakjes kookt en gevarieerd eet. All-in doen we dus echt niet meer, heowel ik stiekem ook altijd een beetje ‘bang’ ben voor buitenlandse supermarkten haha. Scheelt wel dat jullie al wat Spaans konden en je dus etiketten kon lezen 🙂

    • Haha, ik kan het me helemaal voorstellen! Ik ben sowieso geen all-in fan, het valt vaak zo tegen. Dan ligt het al uren in van die chafing dishes te verpieteren… Ik vind buitenlandse supermarkten juist altijd heel leuk, maar inderdaad, het scheelt wel als je de taal van dat land een klein beetje machtig bent…. Of in elk geval weet wat de vertaling voor suiker is ;-).

  2. Het eten in Colombia is niet zo slecht als je het doet voorkomen. Misschien heb je toch niet het juiste restaurant bezocht. Jammer! Ik kan je ook garanderen dat arepa gezonder is dan boterhammen!

    • Hoi A,
      Dank voor je reactie. Het artikel gaat er niet over dat het eten slecht is in Colombia, het gaat erover hoe je zo gezond mogelijk en suikervrij kunt eten op reis. Of dat nu in Colombia is of in Azie. Ik geef juist aan dat er heel veel lekker fruit en groente verkrijgbaar is. En ik denk dat ik door mijn maand reizen en mijn verblijf bij het Colombiaanse gastgezin zeker een goed kijkje in het Colombiaanse leven heb gekregen :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *