Eet- en slaapritme van een dreumes van 1 jaar

ritme_dreumes_1jaar

I love ritme en regelmaat! Mijn kleine dreumes helaas iets minder. Toch ziet elke dag er wel redelijk hetzelfde uit, ondanks dat de tijdstippen verschillen. Ik ben altijd benieuwd hoe de eet- en slaapschema’s van andere baby’s eruit zien.  Vandaag deel ik het ritme van mijn dreumes van 1 jaar. Benieuwd hoeveel ze slaapt per dag en wat ze eet?

6.30 – 7:30 uur: wakker worden

Meestal is de kleine druif tussen 6.30 en 7.00 uur. wakker. Deze week sliep ze zelfs een paar keer tot 7.30 uur. Dit is op mijn vrije dagen dik uitslapen, dat begrijp je. Maar nét als je eraan gewend bent, komt ze de volgende dag weer doodleuk om 6.15 uur. Als ik moet werken was ik haar meteen en kleed ik haar aan, als ik vrij ben doen we lekker rustig aan.

7.30: ontbijt: pap met fruit

Ze ontbijt met een bordje warme pap. Soms aangemaakt met water, soms met Neocate (opvolgmelk van aminozuren, koemelkvrij). Ik prak er meestal wat banaan, gepureerde appel of mango doorheen. Als ik vrij ben ontbijt ik na haar met warme havermoutpap met banaan, kaneel, rozijnen en amandelmelk. Vaak sta ik mijn halve ontbijt dan ook nog aan haar af, ze eet graag 2 gangen ‘s ochtends. 😉

9.30 uur: ochtendslaapje

Na het ontbijt is het tijd om te wassen en te spelen. Daarna – idealiter 2 uur na het wakker worden – leg ik haar weer op bed. Meestal valt ze vrijwel meteen in slaap. De duur van dit slaapje is elke dag een verrassing. De ene dag slaapt ze een half uur, de andere dag erna opeens twee uur. Vaak douche ik voor haar slaapje. Dan speelt ze in de badkamer bij me met bijvoorbeeld wasmachine. Dan kan ik de uren minuten dat ze slaapt écht even wat voor mezelf doen.

11.00 uur: wakker worden + tussendoortje

Meestal krijgt ze na het wakker worden een fruithap, als ze op kdv zit krijgt ze juist voor het slaapje fruit. Soms meng ik er wat stukje rijstwafel of biologische cracottes in. Daarna gaan we samen spelen, favoriet is nu zijn haar knuffels en de roze auto en wheelybug. Als ze pas om 11.30 wakker wordt slaan we de fruithap over en geef ik een vroege lunch.

12.00 uur: (warme) lunch

Tussen 11:30 uur en 12:30 uur is het tijd voor de lunch! Op het kdv krijgt ze ‘s middags altijd een warme maaltijd. Vaak zijn het vrij spannende gerechten zoals quinoa met sinaasappel en kip of polenta met kabeljauw.  Op mijn vrije dagen geef ik afwisselend 2 boterhammen, een warme groentehap of bananenpannenkoeken. Dat laatste klinkt exotischer dan het is. Kwestie van banaan prakken, met een ei en wat meel mengen en dan in olie bakken zoals dus een pannenkoek. Op haar boterham krijgt meestal appelstroop, pindakaas of hummus. Maar het overgrote deel van de week eet ze 2 keer per dag een warme groentehap.

14:00 uur: tijd voor het middagslaapje

Dit slaapje hangt helemaal samen met de ochtendslaap. Slaapt ze s’ ochtends lang? Dan ‘s is het slaapje middags vaak heel kort en vice versa. We rekenen even op een dik uur slaap gemiddeld. Vaak wordt ze tegen drie uur weer wakker. Op mijn vrije dagen ben ik ook nog wel eens met haar pad en dan slaapt ze een uurtje in de kinderwagen.

15:00 uur: wakker worden + tussendoortje

Als ze wakker wordt krijgt ze een cracker of rijstwafel met hummus of een stuk bananenbrood (deze dreumes loves brood en bananencreaties). Later in de middag geef ik ook nog weleens een soepstengel of maisboogje. Als we nog niet naar buiten zijn geweest, is dit meestal het tijdstip dat we erop uit trekken. Soms voor een boodschapje of even de stad in, maar we gaan ook regelmatig even naar de kinderboerderij.

17.30 uur: avondeten

Op mijn vrije dagen eet ze vaak om 17.30 uur, als ik moet werken een half uurtje later. Meestal is dit dus ook een warme hap.  Ze eet nog niet met de pot mee, wij eten vaak pas als zij op bed ligt (19.00 uur).  Haar maaltijd bestaat uit (zoete) aardappel, rijst of quinoa met groenten en kip of vis. Ik bereid haar eten met de Philips Avent Stomer. Met dit handige apparaat kun je het eten ook pureren of fijnmalen. Echt een aanrader!

18:30 uur – 19:00 uur: fles (200 ml) en daarna bedtijd!

Er is één vast gegeven in het ritme van deze dreumes. En dat is dat ze áltijd voor 19:00 uur in bed ligt en niet veel later slaapt. Heel soms, tijdens een ‘opstandige fase’ (of noem het een sprongetje) wil ze weleens heel hard protesteren. Maar dit is meestal overdag. Tegen 18.30 uur gaan we naar boven,  (doen we een poging tot) tandjes poetsen en pyjama aan. Zo’n drie keer per week doen we haar ook voor het slapen gaan in bad. Dat vind ik echt het leukste ritueel en ook zij vindt het een feestje! Vervolgens krijgt ze in de haar (donkere) kamer, met haar slaapzakje al aan, nog een fles. Is ‘ie leeg? Dan leggen we haar meteen op bed, doen we het muziekje aan, leggen we de knuffels allemaal goed en geven we haar een dikke kus. (of 10). Welterusten!

 

Hoe ziet jouw ritme met een kindje eruit?

mm

Vivienne

2 Comments

 1. Ik heb er twee gehad en ik vond deze fase heel intensief, maar moeder natuur doet haar werk goed want ik ben het echt gewoon helemaal vergeten 😉

 2. Hee Viv! Wat leuk om dit te lezen. Nu Enzo ook bijna 1 is ziet zijn ritme er weer heel anders uit dan 2 maanden terug. Ik blijf me verbazen hoe het elke keer zoeken is en het tegelijkertijd vanzelf gaat doordat hij goed aangeeft wat hij nodig heeft. Hier zijn ritme van 11 maanden:

  07.00 – hij wordt wakker, we verschonen hem en gaan nog even spelen en knuffelen bij ons in het grote bed

  07.30 – havermout met banaan/peer oid. We doen het veelal met kokosmelk en voorheen met opvolgmelk. Straks voorzichtig koemelk of geitenmelk. Daarbij wat thee en als ie na zijn bak (en de mijne….) nog honger heeft geven we een klein flesje melk. We gaan spelen / helpen met het huishouden en evt krijgt Enzo nog wat te knagen in de ochtenduren.

  10.00 – 12.00 ochtendslaap, vaak duurt die wel 2 uur. Heeeel fijn!

  12.30 warme lunch, hij heeft honger als een paard nu hij eindelijk van z’n plek komt dus hij krijgt een flinke bak quinoa, zoete aardappel, rijst of pasta met groenten en evt vis, kip of vegetarische vervanger. Soms nog een boterham er achteraan. Als warme lunch geven oma en papa vaak een pannenkoek met speltmeel. Op mijn aandringen met geraspte groenten door het beslag, bijvoorbeeld wat courgette.. he loooooves pancakes! We geven er water uit een beker bij.

  ‘ s Middags gaan we erop uit of spelen we binnen.

  Rond 15.00-15.30 wil hij vaak weer slapen, meestal maar een uurtje, soms weer 2 uur, soms slaat ie ‘m helemaal over. Heel wisselend! Zolang hij vrolijk is vind ik alles prima. Voordat hij gaat slapen krijgt hij een fopfles van 180ml met 2 schepjes die we nu aan het afbouwen zijn zodat ie er na z’n eerste verjaardag helemaal uit is. Ik blijf het spannend vinden of ze dan wel genoeg vocht binnen krijgen want die slokjes water tussendoor stellen weinig voor… maar misschien geef ik straks warme havermelk als vervanger voor deze fles. Even uitproberen.

  Rond 17.00u wordt Enzo wakker en knaagt ie nog wat op een rijstwafel, maiswafel, groentenwolkje of volkoren soepstengel. Soms proberen we wat rauwkost maar daar kijkt ie erg afkeurend bij, haha!

  Om 18.00u eten we met z’n 3en, Enzo eet vrijwel geheel met de pot mee. Soms gepureerd, soms in stukjes, afhankelijk van de maaltijd. Hij eet echt alles op dit moment! Om 19.00u gaat hij naar bed met een fles van 210ml en een schepje rijstebloem/boekweit. Hoe meer hij eet, hoe minder fles hij nodig heeft.

  Slapen gaat super goed, zowel overdag als ‘s avonds en ‘s nachts. We leggen hem neer en hij is vertrokken. Afkloppen natuurlijk want voor je het weet…

  Ik zie je aanstaande zaterdag bij Maaike! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *