Koningsdag met een baby

koningsdag met een baby

Over precies een week is het Koningsdag. Vorig jaar stond ik – nog niet zwanger – met een wijntje in mijn hand op een overvol plein in Utrecht. En dit jaar? Dit jaar blijf ik denk ik gewoon lekker thuis. En vier ik Koningsdag met mijn pasgeboren baby…

Vroeger – als in tien jaar terug – was Koningsdag, toen nog gewoon Koninginnedag, een dag waar ik echt naar toe leefde. Natuurlijk ging ik naar Amsterdam. Want daar gebeurde ‘het’. We gingen ‘s ochtends in overvolle treinen richting de hoofdstad. Uiteraard bepakt en bezakt met de nodige alcoholische versnaperingen. Dan liepen we van het ene feestje naar het andere. Joelend en juichend, weer of geen weer. Dat kon toen gewoon nog spontaan en zonder toegangskaartjes. Want de feestjes waren gewoon gratis en vrij toegankelijk.

Tam beestje

De laatste paar jaar zijn de feestjes niet meer gratis en moet je van tevoren vaak kaartjes kopen. Het spontane is er wel een beetje af – en daarmee ook het leuke voor mij. Ook ben ikzelf veranderd. Opeens vind ik Amsterdam te druk en blijf ik net zo lief in mijn eigen ‘stadsie’. Het gedoe met die overvolle treinen begon me opeens tegen te staan. En wat heeft Amsterdam te bieden wat Utrecht niet heeft? Dit feestbeest is tam geworden. Een beetje over de vrijmarkt rondstruinen maakt mij nu al gelukkig. De laatste paar jaar ben ik dus gewoon lekker in mijn eigen stad gebleven. Koningsdag is een prima feestje – zeker met een zonnetje erbij – maar het is geen dag (meer) waar ik al weken naar uitkijk. En twee jaar geleden vertoefden wij zelfs lekker in Lissabon met Koningsdag. Ook een aanrader kan ik je vertellen!

Van club naar Kookclub

Dit jaar is onze eerste Koningsdag met een baby. Wat ga ik dan doen?  De stad in met mijn wandelwagen zie ik niet echt zitten met die drukte. We hebben wel een mooie oranje draagzak waar ze in kan, maar al die herrie lijkt me niet echt goed voor haar gehoor. Ik denk dat ik lekker thuis blijf. Noem me saai. Mijn leven is nu eenmaal veranderd en dat is helemaal prima. Dat was al zo voordat de baby er was. Op een gegeven moment vond ik etentjes bij vrienden op zaterdagavond leuker dan in een overvolle club of kroeg staan. Zo is bijvoorbeeld de ‘Kookclub’ waarin ik zit een doorslaand succes. Samen met negen meiden hosten we om de beurt eens in de twee maanden een thema-avond waarin we met elkaar koken. En natuurlijk wijntjes drinken. Want dat doe ik nog steeds graag! Ben ik er rouwig om dat ik Koningsdag dit jaar moet overslaan? Niet echt. Trouwens, ik zag dat het toch ging sneeuwen… Maar ja, om het nou de komende jaren niet meer te vieren vanwege de baby is ook wat overdreven. Dus: wat te doen met Koningsdag de jaren dat ze nog te klein is voor de vrijmarkt? Behalve een goede oppas regelen natuurlijk ;-).  Tips zijn welkom!

Wat vind jij van Koningsdag? En wat zijn jouw plannen?

PS: Zoek je nog wel een leuk feestje in Utrecht? Hier vind je een overzicht(je).

mm

Vivienne

4 Comments

  1. Heel herkenbaar! Wij gaan wel even naar vrienden met de kleine, maar zodra ze de stad ingaan, gaan wij lekker naar huis. Ons meisje heeft ook gewoon haar slaapjes en rust nodig dus die kan je niet overal mee naar toe slepen de hele dag. Is ook niet erg, we genieten nu ook 🙂

  2. Wij gaan overdag lekker de stad in met de kinderen en zijn vast en zeker op tijd thuis 😉 Geen gekke party’s maar dit deed ik before child ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *