Het leed dat ziekenhuiseten heet

ziekenhuiseten

In verband met mijn keizersnede heb ik vier nachten in het ziekenhuis gelegen. De verzorging was helemaal top, de verpleging superlief en ik kijk er met een heel positief gevoel op terug. Maar… er was een ding waar ik me echt over heb verbaasd…

Het ziekenhuiseten. O my. Ik snap wel dat ik geen culinaire hoogstandjes hoef te verwachten. Maar waarom is het eten in ziekenhuizen zo ongezond? Mensen komen er toch om beter te worden? Gelukkig hadden we een koelkast op onze kraamsuite, dus we konden onze eigen etenswaren meenemen. Want als ik had moeten leven op de drie maaltijden die ik van het ziekenhuis kreeg, was ik denk ik in een klap al mijn zwangerschapskilo’s kwijt…

Ontbijt

Het ontbijt was op zich prima. Standaard kreeg je brood, maar ik vroeg specifiek om naturel yoghurt en fruit en dat kreeg ik dan ook. Ik had mijn eigen gemaakte muesli en lijnzaad meegenomen en had zo een volwaardig ontbijtje.

Lunch

Als lunch kreeg je standaard 2 (kleffe) boterhammen (wit of bruin).  Daar kan een nieuwbakken (borstvoedings)mama toch niet op leven? Als je erom vroeg kreeg je overigens wel meer brood. Het beleg bestond uit standaard voorverpakte vleeswaren (ham, kipfilet, rookvlees) of kaas (jong en belegen). Geen rauwkost, tomaat of komkommer te ontdekken. Ook geen fruit toe. Gelukkig zat de supermarkt om de hoek, dus stuurde ik vriendlief op pad voor kaiser broodjes, filet americain, rucola en verse jus… Hemels! Noem me een food snob, maar hier snakte ik zo naar!

ziekenhuiseten

Na 9 maanden geheelonthouding smaakt die filet americain zo lekker!!!

Tussendoortjes

Daar kan ik kort en bondig over zijn: nul. Je kreeg tussen de maaltijden door niets meer te eten. Gelukkig hadden we zelf liga’s, raw food repen, fruit en chocolade op onze kamer liggen.

Diner

Om vijf uur kwam de catering langs met het menu. Vaak kon je kiezen uit een rijst-, pasta- of aardappel/groente /vlees-gerecht. Volkorenproducten kennen ze in het ziekenhuis niet, dus krijg je standaard witte rijst en witte pasta. Gemiste kans! De groenten waren helaas doorgekookt en het visje smaakte naar karton. Om over de vette saus bij de noodles maar niet te spreken… Bij elke maaltijd kon je appelmoes of rauwkost bestellen én een toetje: chocolade- of vanillevla of vruchtenyoghurt. Dat dan weer wel.

ziekenhuiseten

Met de klok mee: vis met wortels, noodles met zoetzure saus en zuurkoolschotel met gehakt.

De avondmaaltijden van vriendlief waren alleen de eerste dag inbegrepen, dus op dag 2 lieten we sushi voor mij bezorgen en at mijn schatje mijn ziekenhuiseten op.

ziekenhuiseten

Ik smikkelde van mijn sushi, vriendlief van rijst met boontjes en pindasaus.

 

Conclusie

Het ontbijt en de lunch was prima te doen, maar het avondeten kan echt wel beter. Waarom geen volkorenproducten? Of iets meer groenten? Over het algemeen is het ziekenhuiseten vrij smakeloos en waren de porties klein. Ik miste gezonde tussendoortjes en de keus bij de lunch was heel beperkt.  Ik had best wat extra’s willen betalen voor meer keus of meer gezonde producten, of zeg ik nu iets heel raars? Het scheelt dat er een bakker en een supermarkt in de buurt van het ziekenhuis is: wij voorzagen onszelf gewoon van lekkers 😀 .

 

mm

Vivienne

6 Comments

  1. Oh wauw, dit ziet er echt best wel vie suit. Ik het Hofpoort had ik echt niets te klagen. Drie soorten brood, (wit, bruin en volkoren donker), beschuit, knackebrood, fruit, ik kon het allemaal aanvinken bij ontbijt en lunch. Evenals soep, tig soorten beleg (wel voorverpakt maar soit) en ‘s avonds prima vleesvervangers en ngo groene broccoli ipv dat ‘ie al helemaal bruin is gekookt zeg maar. Ja, dat eten was prima gelukkig. Maar idD: geen volkoren koolhydraten ‘s avonds, zooo zonde! Ik mocht vd wk een maatlijdbox testen. Zelfde verhaal. Witte pasta, witte rijst. Why?!

    • Het was ook best vies…. 🙁 Het Hofpoort-eten klinkt dan al weer een stukje beter!

  2. Het ziekenhuisvoedsel is echt verschrikkelijk! Qua ontbijt en lunch is het inderdaad goed te doen, maar het avondeten smaakt werkelijk nergens naar. Ook was er inderdaad niet echt een gezond tussendoortje. Ze kwamen dan wel met thee langs, maar zonder koekje of stukje fruit. Patrick heeft de avond van de bevalling nasi met babipangang gegeten, want ik had geen honger meer (gek hè?!) en de avond daarna kreeg ik iets van aardappels, groente en vlees. Gelukkig mocht ik na twee ontbijtjes weer naar huis.

    • Nee gek he van die tussendoortjes! Fijn dat je iig snel naar huis mocht. Je eigen eten blijft toch het best. Ik verbleef er vier nachten, maar had dus wel het geluk dat er veel winkels in de buurt waren waardoor ik gewoon mijn eigen maaltijden kon eten :-D.

  3. Hier in Ede hebben we een nieuw maaltijdsysteem waarbij je de hele dag door eten kunt bestellen met een menukaart. Naast ontbijtproducyen, lunch en avondeten kun je van alles kiezen als tussendoortje. Broodje kroket, maaltijdsalades, tosti, smoothies, etc. Ook kun je zelf kiezen wanneer je iets eet en of je bijvoorbeeld tussen de middag warm eet. Is echt een super idee! Daarvoor was het eten ook heel beperkt en standaard, terwijl goed eten ook zorgt voor een goed herstel.

    • Oh wow dat klinkt echt super! Zoiets zou ik ook perfect vinden, jammer dat dat niet landelijk wordt ingevoerd! Zo gek dat zoveel ziekenhuizen zo weinig belang lijken te hechten aan goed en gezond eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *