Eetdagboek van december #3

eetdagboek

Het nieuwe jaar is net begonnen, maar we blikken nog even terug op de feestdagen. Benieuwd wat ik tijdens Kerstmis gegeten heb? Kijk met me mee!

Het was een week met lekker veel eten. Gezond en soms ook ongezond, maar dat hoort er een beetje bij. Overigens drink ik trouw elke ochtend zodra ik opsta een groot glas warm water met (vers) citroensap. Dit werkt reinigend en brengt mijn stofwisseling op gang. Pas een half uur later ga ik ontbijten. Ook drink ik elke dag minstens 1,5 tot 2 liter water.

Maandag
  • Ik ontbijt met heerlijke speltpannenkoekjes met blauwe bessen. Het recept komt uit het boek Superfood van Jamie Oliver.
  • Ik lunch met een haringtje met zuur en 3 volkoren boterhammen belegd met kipfilet en cottage cheese, oude kaas en pure hagelslag.
  • Tussendoor eet ik een bakje magere kwark met mandarijn en zelfgemaakte granola.
  • ‘s Avonds eten we volkoren pompoenlasagne  met cottage cheese met een rucolasalade. Dit hadden we nog over van zondag. Het recept komt weer uit Superfood van Jamie Oliver.

voedingsdagboek december

  • Als dessert eet ik een bakje vanilllekwark en een paar bitterkoekjes.
Dinsdag
  • Ik had nog wat beslag over, dus ik ontbijt wederom met pannenkoekjes. Niet bepaald een straf!
  • Ik lunch met twee rijstwafels met pindakaas en een zelfgemaakte tonijnsalade met avocado en spinazie.

eetdagboek december

  • Rond drie uur drink ik een kop kamillethee en ik eet er een stukje pure chocolade bij.
  • ‘s Avonds maak ik een van mijn favo gerechten: een Mexicaanse bonenschotel met gehakt, paprika, zwarte bonen en mais. In plaats van taco’s serveer ik het in kropjes romaine sla en maak er verse guacamole bij.
  • Bij de thee snoepen we een plak kerststol.
Woensdag
  • We hebben een drukke dag voor de boeg. We gaan eerst de kast voor de babykamer in Gouda ophalen. Ik ontbijt stevig met warme havermoutpap met cacao en banaan.
  • Tussendoor eet ik een mandarijntje.
  • Ik lunch met een krentenbol met kaas en 2 roggebroodjes met kip en oude kaas.
  • We krijgen mijn schoonfamilie op bezoek. Ik eet een bonbon en wat kerstkransjes bij de thee en bij de borrel snack ik een handje sea salt and vinegar chips.
  • ‘s Avonds eten we wat makkelijks: zilvervliesrijst met pikante kip, broccoli en champignons, gestoofd in ketjap en sambal.
  • Ik eet wat mango met een lepel magere kwark toe.
Donderdag
  • Vanavond hebben we een kerst(avond)diner bij mijn vader. Ik begin de dag goed met een warm havermoutpapje met appel, kaneel en rozijnen.
  • Ik lunch met een zelfgemaakte salade van spinazie, tonijn, ei, avocado, tomaat en bleekselderij.

eetdagboek december

  •  We komen rond half zes aan en beginnen met een borrelplankje met wat vis en kaasjes. Als voorgerecht eten we een zelfgemaakte Oosterse pompoensoep. Daarna eten we varkenshaas met aardappelpuree en rodewijnsaus en wat groenten. Als dessert krijgen we ijs met homemade rode vruchten-saus.

eetdagboek december

  • Bij de koffie wordt likeur geserveerd. Helaas, niet voor mij. Ik neem een kop thee. Erbij krijgen we nog chocolade.
Vrijdag (Eerste Kerstdag)
  • Ik wil licht ontbijten vanwege het grote kerstdiner van de avond hiervoor, maar dat blijkt een minder goed idee. Ik blijf trek houden. Ik begin de dag met een bakje magere kwark met passievrucht, kiwi en homemade granola.
  • Tussendoor eet ik twee boekweit rijstwafels met pindakaas.
  • Ik lunch met 2 crackers met oude kaas en 2 volkorenboterhammen, waarvan 1 belegd met avocado en gekookt ei en de ander met kipfilet.  Ik snoep nog een ministukje kerststol.
  • Rond vier uur gaan we naar mijn schoonfamilie. We beginnen met koffie en een kerstkransje. Daarna eet ik bij de borrel een paar toastjes met kaas.
  • We gaan rond half acht aan tafel. Als voorgerecht eten we zelfgemaakte ragout. Als hoofdgerecht volgen er diverse soorten groenten, truffelaardappelpuree,  een spinaziesalade met geitenkaas en tomaat uit de oven, kip met pesto en pijnboompitten en een gebraden rollade.  Ik eet vooral veel groenten en sla en een stukje kip.
  • Als dessert hebben we de keus uit verschillende ijssoorten en -taarten. Ik zit al aardig vol, maar eet een klein bolletje kokosijs (can’t resist kokos) en een stukje walnoot/schuim ijstaart.

eetdagboek december

Zaterdag (Tweede Kerstdag)
  • Ik heb ‘s ochtends een bootcamp training. Ik ontbijt met een bakje magere kwark met peer, passievrucht, zaden en noten.
  • Na de training moet ik even bijkomen met een kop kamillethee. Ik eet er een plakje zelfgebakken ontbijtkoek bij.
  • We lunchen met warme mini-brunchbroodjes uit de oven.
  • Ik snack tussendoor wat ongebrande noten met cranberry’s en olijven en een mandarijn.
  • We gaan ‘s avonds kaasfonduen Mijn lievelings! Ik  maak een Zwitserse kaasfondue met emmentaler en gruyère. Erbij eten we lekker veel groentjes zoals broccoli, champignons, tomaten, bleekselderij en natuurlijk knapperig (bruin) stokbrood.

eetdagboek december

  • Natuurlijk eten we met kerst ook een dessert. We maken de espresso meringue-rol met hazelnootroom uit de kerst-Allerhande van dit jaar. Het is een groot succes!
Zondag
  • Ik ontbijt met mijn warme havermoutpap met amandelmelk, lijnzaad, rozijnen en appel.
  • Tussendoor eet ik een stukje zelfgemaakte ontbijtkoek en een mandarijn.
  • Ik lunch met een salade van spinazie, een gekookt ei, kipfilet, tomaat, avocado en komkommer.

eetdagboek december

  • Mijn lieve vriendinnetje en haar vriend komen op bezoek en we drinken thee en eten er het laatste stukje van de  meringue-rol bij.
  • Omdat we de afgelopen dagen vrij zwaar getafeld hebben eten we vanavond lekker licht: knolselderij-venkelsoep. Ik eet er 2 crackers met kipfilet en 1 met oude kaas bij.

En dat was ‘m weer! Vind je het eetdagboek leuk om te lezen? Hoe zagen jouw kerstdagen eruit?

PS: Dit boek heb ik voor Sinterklaas gekregen. Er staan heerlijke recepten in, waaronder de speltpannenkoekjes en de pompoenlasagne uit mijn eetdagboek.


 

mm

Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *