Een blije baby – de zoektocht naar een ritme

blije baby

Hoe krijg je een ritme met een jonge baby? Dat is dé vraag die leeft onder kersverse moeders. Ook ik had geen ritme en ik bleef maar googlen. Ik vond, behalve oneindig veel (verouderde) fora, weinig onderbouwde informatie.  Daarom kocht ik – na enig online speurwerk – het boek Zo krijg je een blije baby van Stephanie Lampe. Heeft het mij geholpen?

Waar gaat Zo krijg je een blije baby over?

Het boek is – zo staat op de achterflap – een gebruiksaanwijzing voor een blije baby. Het boek gaat uit van je baby’s leeftijd en zijn natuurlijk ritmes. Je leest alles over ontwikkeling, groeisprongen, over voeding en een goed slaapritme. Het boek geeft tips & tricks om je kleintje te laten doorslapen en goed te laten eten. Want de combinatie van deze twee is de sleutel tot een blije baby.  Er staan veel praktische schema’s en voorbeeldritmes in het boek, precies afgestemd op de leeftijd van je kindje. Ook bevat het boek een voedselintroductieplan dat je kunt volgen met uitleg over verschillende methodes, waaronder de Rapley-methode. Ook komen er verschillende visies en methoden van deskundigen aan bod over slapen en al dan niet laten huilen. Je kunt dus zelf kiezen welke het beste bij jou en jouw baby past.

Voor wie is het?

Het boek is bedoeld voor kleintjes tot 1,5 jaar. Het boek is interessant voor iedere ouder die graag wat meer  onderbouwde informatie zoekt over (door)slapen, voeding, groeisprongen en ritmes. Houd je – net als ik –  ook zo van voorbeeldlijstjes en schema’s? Dan is dit boek echt wat voor jou!

Slaapcycli

Voor een baby van 2 maanden oud geldt dat je kunt beginnen met een goed dagritme en slaapgewoonten. Het boek geeft uitleg over de verschillende slaapcycli die een baby doorloopt, wat heel handig is. Als mijn baby nu na 30 minuten wakker wordt, probeer ik haar eerst weer door te laten slapen, in plaats van meteen op te pakken. Bij een baby van 2 maanden duurt een slaapcyclus namelijk 45 minuten. Na 30 minuten komt ze weer in haar lichte slaap waardoor de kans groot is dat ze wakker wordt. Maar om volledig uitgerust te zijn – en dus een blije baby te worden – moet ze in elk geval 1 cyclus van 45 minuten afmaken.

Digi mama

Ook leerde ik dat baby’s van haar leeftijd gemiddeld 14 tot 15 uur per dag slapen. Ik was heel nieuwsgierig wat mijn baby deed, en dus ben ik haar slaapjes gaan bijhouden in een app. Dit vind ik heel handig, ik houd hierin ook bij wanneer ik borstvoeding geef en aan welke kant. Ik snap ook als je dit helemaal niets vindt, maar zoals ik al zei: I love lijstjes en schema’s! Met een druk op de knop geef ik aan dat ze in slaap is gevallen – het kost dus geen extra moeite. Ik  kwam er zo achter dat mijn baby – je gelooft het bijna niet – gemiddeld precies 14 uur per dag slaapt. Is dan toch weer een geruststelling ;-).

Volgens dit boek is het ideale ritme voor baby’s van 2 -4 maanden dat ze maximaal 90 minuten wakker zijn. Na deze ‘wakkertijd’ – of eigenlijk iets daarvoor, moet je ze wakker, maar moe op bed leggen. Natuurlijk kijk je hierbij naar de slaapsignalen zoals gapen, wegkijken of handjes in het mondje stoppen. Timing is hierbij heel belangrijk; als je te lang wacht is je baby over zijn slaapje heen. De slaapdrang en -behoefte moeten precies op elkaar zijn afgestemd. Zoals het boek zegt: “Klaas Vaak is een surfdude: hij werkt op golven. Mis je de golf, dan moet je wachten tot de volgende komt.” Voor mij als newbie mama was dit wel echt een eyeopener.

Hoe werkt dat voor mij?

Mijn ritme zag er als volgt uit: slapen – voeden -verschonen – samen spelen – even in box – slapen. Alleen vond ik het lastig in te schatten wanneer ik haar nou precies op bed moest liggen. Alle signalen wezen er soms op dat ze moe was, maar toch ging ze dan niet slapen. Nu houd ik die 90 minuten (maximale) wakkertijd in mijn hoofd. En dit werkt soms wel en soms helemaal niet. Het is voor mij een fijne leidraad – maar niet meer dan dat. Want soms is ze na die 90 minuten nog helemaal niet moe. En dan kan ik haar wel in de wieg liggen, maar dan word ik aangestaard door die grote blauwe kijkers die zeggen: “mama, wat doe je nou?”.  Dus: ik houd het in mijn achterhoofd – maar blijf kijken naar mijn eigen baby: welke signalen geeft ze mij? En ja, soms ‘versta’ ik haar niet goed. Dat is echt een kwestie van elkaar leren kennen. En dat gaat gelukkig steeds beter!

Conclusie

Ik vond het een heel makkelijk boek om te lezen. Vooral de schema’s zijn heel fijn. Natuurlijk hoef je je kind niet in zo’n schema te proppen, maar het is heel fijn om een beetje houvast te hebben. Als kersverse moeder vraag je je bij alles af ‘is dit normaal’? En je wordt gewoon niet wijzer van alles wat je op internet leest. Zo’n boek, geschreven door een slaap- en babydeskundige is dan een fijn vertrekpunt. Vooral de ‘spiekbriefjes’ voorin het boek – waarin bij elke leeftijd wordt aangegeven welke ontwikkeling je baby doormaakt, wat het ritme en de totale slaap- en wakkertijd is, vind ik heel handig.  Bovendien vind ik het heel fijn dat het boek ook aandacht besteedt aan de verschillende fasen van ontwikkeling die mijn baby doormaakt. Ook geeft het veel uitleg over hoe de slaapradartjes bij baby’s werken.

Ik zou dit boek dus zeker aanraden als je meer wilt weten over de ontwikkeling, slaapritmes en voedingsschema’s van je baby.

Voor mij is dit een ideaal boek en ik heb er tot nu toe ook zeker veel aan gehad. Alleen al omdat het meer inzicht geeft in bepaalde processen. Ook al wijkt mijn baby af van de beschreven schema’s – een blik op de grote glimlach van haar in haar wiegje zegt meer dan duizend schema’s: ik heb een blije baby! Yes!

Lees jij graag? En aan welke boeken heb jij wat gehad voor wat betreft baby’s, slapen en voeding? Laat je tips achter in de comments!

mm

Vivienne

4 Comments

 1. Hi Stephanie,
  Dank je wel voor dit duidelijke artikel!
  Mag ik je vragen welke app je gebruikt om de slaap van je baby bij te houden en de borstvoeding ed?
  Dank alvast

  • Hi Lian,
   Stephanie is de schrijver van het boek, dus dat ben ik niet, maar dat geeft niet ;-).
   Tuurlijk, de app heet Baby Tracker. Ik vind ‘m echt heel handig!

 2. Hi Vivienne,
  Wat leuk om dit te lezen. Je hebt het prachtig in de kern samengevat. De methode / het boek echt begrepen. De schema’s en de ‘tijden’ worden soms gezien als een star hokje waar je je baby in mag proppen en dat is zoals je al terecht opmerkt juist niet de bedoeling. Top!
  Warme groet,
  Stephanie Lampe

  • Hi Stephanie, wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt! Dankjewel voor je reactie, erg leuk om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *