Dilemma: opgroeien in een stad of dorp?

opgroeien in stad of dorp

Funda-verslaving.  Is dat al officieel een woord? Sinds wij hebben besloten om te verhuizen is het wat onrustig geworden bij ons thuis. Want waar gaan we wonen? Blijven we in Utrecht? Of gaan we toch wat dorpser wonen? Kiezen we voor bestaande bouw of gaan we voor nieuwbouw? En vooral: waar zien we ons meisje opgroeien? 

Allereerst een kleine disclaimer. Niet kunnen besluiten waar je wilt wonen  is natuurlijk geen first world problem. Maar daar gaat mijn blog ook niet over 😉 Ik deel eerlijk mijn overwegingen en ben heel benieuwd hoe anderen hier over denken!

Ik woon al 14 jaar in Utrecht. Dat is best lang. Ik ben zo’n meisje vrouw die is blijven hangen na haar studie. Ik heb in verschillende wijken gewoond en woon inmiddels in – al zeg ik het zelf – één van de mooiste. We hebben een prachtig oud huis met grote raampartijen. Voldoende ruimte en het is niet te duur. Waarom wil ik dan weg? We hebben nu geen buitenruimte. Nul. Niks. Nada. Geen eens een balkon. Ik wil zo graag een huis met een tuin. Niet eens zozeer voor mezelf; maar zodat ik ons kleine meisje lekker buiten kan laten ravotten zonder dat ik met een tas vol spullen de voordeur uit moet, op zoek naar een park.

Droomproject

En dus knoopten we een paar maanden geleden de knoop door: we gaan verhuizen. We zijn vorige jaar verliefd geworden op een nieuwbouwproject in Zeist. Helaas waren we iets te naïef. Maandenlang hield ik de site in de gaten van de projectontwikkelaar; zou het al in de verkoop gaan? Ik was op elke informatiebijeenkomst te vinden en belde regelmatig de makelaar. In februari dit jaar ging het eindelijk in de verkoop. Natuurlijk schreven we ons direct in. In gedachten woonde ik er al. Tot we na een week bericht kregen. Helaas… We waren uitgeloot. Er waren overweldigend veel aanmeldingen en wij zaten niet bij de gelukkigen. Ok. Die teleurstelling moest ik even verwerken.

Geen kluswoning

De huizen die we daarna op Funda bekeken vielen in het niets… Wij hadden maanden lang de mooiste artist impressies bekeken van woningen die waren omgeven door bos en heide. Tja. Kom dat maar eens tegen op Funda. Onze voorkeur gaat ook stiekem uit naar nieuwbouw. Ik ben niet zo’n klusser en vind het zo fijn als je vanaf scratch iets helemaal naar je zin kunt maken. Die open haard, een kookeiland, openslaande deuren naar de tuin… Afijn. You get me ;-). Mission impossible natuurlijk, maar een mens mag dromen hebben, nietwaar?

Glazen bol

Terug naar Funda. Ons zoekgebied werd steeds breder en onze verslaving steeds groter. Is Hilversum ook niet heel leuk? Daar heb je ook veel bos en hei! Of toch Den Dolder of Bilthoven? Maar ja, waar zie ik ons meisje naar de basisschool gaan? Of naar de middelbare? Het liefst kies ik voor een woonplaats en blijf ik daar ook echt lang wonen. Ikzelf ben als kind een paar keer verhuisd waaronder op mijn 10e van Rotterdam naar een klein plaatsje in het midden van het land. Ik moest best wel wennen en het duurde even voordat ik mijn draai op school had gevonden. Maar ja, ik kan niet in de toekomst kijken. Hoe weet ik nou waar ik de komende 15 jaar een happy life ga hebben?

Rust en ruimte

Ik ben gek op Utrecht. En als de kleine hier zou opgroeien zou ik alle voorzieningen die ik me maar kan wensen in de buurt hebben. Speeltuinen, kinderboerderij, veel goede scholen en sportclubjes. En natuurlijk duizend leuke plekjes voor koffie, wijn of een (snelle) hap. Toch zijn er ook nadelen. Waar wij nu wonen is het altijd druk, er is veel verkeer en – op stadsparken na – weinig groen en natuur. Een nieuwbouwproject in Utrecht hebben we na lang wikken en wegen daarom toch aan ons voorbij laten gaan. Hoeveel ik ook van mijn stadsie hou, ik weet dat ik ook toe ben aan iets nieuws. En aan iets meer rust, ruimte en natuur.

Als er maar een Hema is

Na een aantal bezichtigingen hebben we ons zoekgebied kunnen verkleinen naar de ‘Utrechte Heuvelrug’ vanwege het groen in de buurt. Maar… dorpjes zoals Soesterberg (hoeveel leuke huizen je er ook hebt!) vallen toch af wegens een gebrek aan voorzieningen. Ik wil echt niet voor iedere boodschap de auto of fiets moeten pakken. Dus naast goede voorzieningen voor kinderen en goede basisscholen zou het ook fijn zijn als de nieuwe woonplaats een supermarkt heeft. En wat speciaalzaken, drogisterijen en een Hema. Dat laatste is een must ;-). En bij voorkeur ook een leuk koffietentje.

Droomlocatie vs. droomhuis

Een aantal bezichtigingen later en teleurstellingen rijker gingen we toch nog eens zoeken naar gave nieuwbouwprojecten. En zo kwamen bij een niet nader te noemen vinex-wijk van een grote plaats in Nederland terecht. Een half uur rijden van Utrecht. Niet heel ver weg (en bij onze vrienden en familie vandaan), maar ook niet bepaald om de hoek.  Wow, wat een gave huizen en wat een grond! En je loopt zo de weilanden en de natuur in. Wel die rust en ruimte, maar toch een stad in de buurt. Zou dat wat voor ons zijn? We schreven ons in en ja hoor. Bingo. Ingeloot. En nu staan we voor de keus: gaan we het doen? Dit is ons droomhuis, alleen staat het niet op onze droomlocatie. Voor ons dan, maar voor ons kindje is het wel ideaal want: alle voorzieningen zijn dichtbij en natuurlijk komen er genoeg jonge gezinnen wonen. En ook dat kopje koffie kun je er gewoon in de buurt drinken. Maar ja. Ben ik een Vinex-vrouw? En zo ja, hoe erg is dat nou eigenlijk? Things change. Ga ik er gelukkig worden? Of ben je sowieso gelukkig als je kind gelukkig is? Moeten we niet toch kiezen voor die droomlocatie en  genoegen nemen met minder huis en tuin? Ik weet het gewoon echt niet.

Locatie vs. huis. Wat zou jij kiezen?

 

mm

Vivienne

6 Comments

  1. Haha, grappig! Wij hebben beiden echt never nooit getwijfeld aan vinex willen ‘zijn’ puur omdat we perse nieuwbouw wilden en het betaalbaar moest zijn en omgeving Utrecht lekker bereikbaar is. En eerlijk, nu met de kinderen: ik kan me geen betere woonplaats indenken. Fietsen, winkelen, koffie drinken, lunchen, kinderboerderij, alle schoolvriendjes op loopafstand, school idem dito, zelfs de stort, tuincentrum, ALLES is er zeg maar. Succes met de keuze!

    • Haha, ja ik moest ook een beetje aan je denken 😀 Het is bij ons ook nog eens vinex buiten Utrecht (dus geen Leidsche Rijn / Vleuten e.d) dus dat maakt de keus extra lastig. Thanks! Jij succes met de laatste weekjes!

  2. Zo herkenbaar dit! We zijn toevallig vanmorgen naar een hypotheekadviseur geweest en met een een inzage in wat we kunnen besteden en hoe we dat kunnen aanpakken, wordt het allemaal toch wat realistischer. En dan komt inderdaad de vraag. Waar willen we eigenlijk wonen? Wat is in de toekomst met gezinsuitbreiding ook nog goed? En wat kunnen we krijgen voor wat we kunnen huren? Mocht je nog tips hebben? 😉

    • Haha, ja lastig he, eigenlijk hebben we een glazen bol nodig 😉 De enige tip die ik heb is dat je bij het kiezen van een huis ook ook rekening moet houden met basisscholen (als je gezinsuitbreiding wenst ;). Zitten er goede/leuke scholen in de buurt van je droomwoning? Vond ik een belangrijk puntje, maar kan me voorstellen als je (nog) geen kindjes hebt dat je daar veel minder mee bezig bent. Veel succes ook met jullie zoektocht! PS Leuke blog heb je!

  3. Lastig. Ik heb altijd in de stad gewoond waar ik nu woon en dan in 1 van de buitenwijken. Supermarkten en scholen zijn op loopafstand wat heel fijn is. Onze kinderen kunnen afspreken met vriendjes in de buurt en lekker buitenspelen. Toch zou ik soms ook in een dorp willen wonen of wat meer plattenlands. De rust en de natuur die je daar hebt vind ik heerlijk. Alles heeft dus een voordeel en een nadeel.

    • Ja dat vind ik dus ook. Ik denk als ik straks in een dorp woon, ik juist weer naar de stad zou verlangen… Wat je zegt, alles heeft voor- en nadelen, zo lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *