Workshop gezond, energiek en happy leven

workshop gezond

Een goede gezondheid, je fit en gelukkig voelen. Dat willen we toch allemaal? Maar… wat moet je daarvoor doen en nog belangrijker, voor laten? Ik volgde de workshop ‘Gezond, energiek en happy leven’ en zocht het uit. Benieuwd wat ik er van vond?

Bij het zien van de uitnodiging om deze workshop bij te wonen werd mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. De workshop wordt gegeven door voedingsdeskundige en hormoontrainer Thecla Dekker. Zij heeft o.a. een opleiding gevolgd bij Ralph Moorman, bekend van zijn boek De Hormoonfactor. Ook schrijft ze gastblogs voor de bekende voedingscoach Amber Albarda. Ik kan me helemaal vinden in hun visie op voeding en heb zowel de boeken van Ralph Moorman als Amber Albarda gelezen. Ik was dus heel benieuwd!

Terug naar de basis

Thecla heeft een achtergrond in natuurvoeding en dit komt ook terug in haar workshop. We eten veel te veel bewerkt fabrieksvoedsel en moeten eigenlijk terug naar de basis. Dit betekent  zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt eten. Want veel hedendaagse klachten zoals moeheid, after dinner dips, een opgeblazen gevoel en je futloos voelen zijn te wijten een verkeerd voedingspatroon. In deze workshop krijg je handvatten om je levensstijl aan te passen. Dit zijn enkele van de onderwerpen die behandeld worden in de workshop:

 • Hoe werkt je spijsvertering?
 • Waarom krijg je van bepaalde voeding wel energie en kosten anderen voedingsmiddelen je energie?
 • Van welke koolhydraten, eiwitten en vetten wordt ons lichaam heel erg blij?
 • Moet je kiezen voor volle, halfvolle of magere varianten?
 • Je gaat etiketten leren lezen en daarnaast een leer je een gezond menu samenstellen
Wat heb ik opgestoken?

Voor mij was de workshop gedeeltelijk een feest der herkenning. De visie van Thecla sluit, zoals ik al verwachtte, helemaal aan op die van mij. Zo gelooft zij ook sterk in de 80/20 regel: zorg ervoor dat 80% procent van je voeding uit gezonde producten bestaat die een hoge voedingswaarde hebben. Die overige 20% kun je ‘zondigen’ met bijvoorbeeld een stuk chocolade of wijn. Het leven moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven ;-).

Enkele van de handige take-aways  voor een gezonde levensstijl die de revue passeerden:

 • Eet gezonde vetten! Je hebt ze nodig en het helpt je zelfs bij het afvallen. Gezonde vetten helpen je lichaam ‘oude’ vetten los te laten. Je vindt deze o.a. in avocado’s.
 • Vermijd de smaakversterker  E621. Wist je dat je hier juist meer van gaat eten? Dit stofje is de reden dat je die zak chips leeg MOET eten. Helaas zit dit E-nummer in heel veel producten.
 • Het eten van veel suiker wordt door het brein gelijk gesteld aan het nuttigen van nicotine of alcohol. Er komt extra dopamine vrij en je hunkert naar meer suiker. Eigenlijk word je suikerverslaafd
 • Wil je daarom liever suiker vermijden? Lees dan goed de etiketten en vermijd ingrediënten die eindigen op -ose. Suiker zit in veel meer producten dan je denkt!
 • Vermijd of eet zo min mogelijk zuivel van de koe, dit kan je lichaam slecht verteren. Eet liever geiten- of schapenzuivel. Kijk voor inspiratie voor een koemelkvrije gerechten hier.
 • Je lichaam heeft koolhydraten nodig om serotonine (gelukshormoon) aan te maken! Schrap ze dus niet zomaar uit je dieet. Wel is er een groot verschil tussen ‘snelle’ ‘koolhydraten zoals witte rijst en pasta en de ‘langzame’ variant zoals zilvervliesrijst. Kies altijd voor de langzame!
Weet wat je eet

Een echte eyeopener was het gezamenlijk etiketten lezen. Ongelofelijk hoe je soms om de tuin wordt geleid. Vaak denk je gezond bezig te zijn als je ‘speltcrackers’ koopt. Spelt is gezond, toch? Ja, maar let er wel op dat het product gemaakt is van speltmeel. Dat bevat de hele korrel mét vlies. Maar als een product van speltbloem is gemaakt, dan staat dat eigenlijk gelijk aan witte tarwebloem; het gezonde vliesje ontbreekt.  De crackers bij de AH zijn gemaakt van speltbloem en zitten ook nog eens vol suiker. Gezond? Mwah. Not so much!

Sommige dingen wist ik wel, zoals dat het bijvoorbeeld heel belangrijk is om je eten heel goed te kauwen. Maar het is toch fijn om dit soort dingen (mét uitleg) nog eens van een professional te horen. Ik ben namelijk nogal een snelle eter, helemaal sinds ik een kleine baby heb… Alles moet rapido. Maar haast is nu geen excuus meer. Dankzij deze workshop pak ook ik mijn gezonde eetgewoonten weer op!

Meer weten?

Wil je meer weten over de workshop ‘Gezond, energiek en happy leven’? Ga naar de website van Thecla Dekker. Hier kun je je inschrijven. De workshop duurt ongeveer 2,5 uur en vindt plaats in Amsterdam.  Je krijgt volop tips en tricks voor een gezonde levensstijl. Ook krijg je na afloop een handig klein boekje mee waarin je precies kunt teruglezen welke macronutriënten goed voor je zijn en in welke voedingsmiddelen je ze vindt. Daarnaast geeft Thecla handige tips over bijvoorbeeld sporten, supplementen en doe je kennis op over je hormoonhuishouding.

www.thecladekker.nl

 

mm

Vivienne

3 Comments

 1. Hier houd ik van! Het lijkt mij ontzettend leerzaam zo een workshop. E621 vermijden wij zoveel mogelijk. Vroeger at ik haast geen koolhydraten en nu heb ik toch meer gezonde langzame koolhydraten toegevoegd.

 2. Ik vind dit echt super interessant! Ik ben momenteel zelf bezig om af te kicken van suiker en een betere eetpatroon te ontwikkelen. -x-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *