Gezond eten op vakantie

gezond eten op vakantie

Wil je gezond eten op vakantie? Dat is soms lastig. Je bent overgeleverd aan het menu van je hotel of restaurant en supermarkten hebben vaak een ander assortiment dan je gewend bent. Hoe zorg je ervoor dat je dan toch je gezonde levensstijl kan volhouden? Vandaag deel ik mijn tips!

Een gezond begin is het halve werk

Begin je dag gezond! Als het eerste wat je je in je mond stopt meteen ongezond is, dan belooft dat weinig goeds voor de rest van de dag… Het wordt dan veel moeilijker om gezond te blijven eten, je hebt immers toch al gezondigd, dus wat maakt het nog uit? Ik zorg er altijd voor dat ik bepaalde voedingsmiddelen bij me heb op vakantie zodat ik mijn favoriete gezonde ontbijtje kan maken. Namelijk:

  • een zakje met ongebrande noten
  • een zak gebroken lijnzaad

In iedere supermarkt kun je wel yoghurt en fruit vinden en ook als je in een hotel slaapt is dit zeker wel verkrijgbaar. Op een vakantie in Griekenland kregen wij elke ochtend een kleine portie Griekse yoghurt geserveerd. Je kon kiezen voor fruit uit blik (nee dankje) erbij en muesli of cornflakes en een gekookt eitje. Wij kochten gewoon zelf vers fruit en vulde dit aan met onze zelf meegebrachte noten en lijnzaad. Zo hadden we een heel volwaardig ontbijt! Het eitje bewaarde ik als tussendoortje.

gezond eten op vakantie

Een goede start van je dag is belangrijk, ook op vakantie!

Wie wat bewaart…

Die heeft wat! Ik bewaar vaak eten van mijn ontbijt voor een later moment. Het eitje pik ik van mijn ontbijt mee en snack ik tussendoor. In de schil kun je die namelijk prima even buiten de koelkast bewaren. Of ik bewaar een broodje of pannenkoek en eet deze later koud op. Eet tussendoor lekker lokaal fruit. Vaak smaakt die perzik op vakantie nog net iets sappiger en de aardbeien nog zoeter.  Ook neem ik altijd mijn eigen raw food repen mee. Mocht er niets gezonds voor handen zijn als je even trek hebt, dan kun je makkelijk zo’n reep uit je tas pakken. Ik koop altijd deze.

Keep it light!

Thuis eet je ook niet drie keer per dag een zware maaltijd, toch? Doe dat op vakantie dus ook niet. Ik probeer vaak maar 1 maaltijd ‘zwaar’ te tafelen en dat is tijdens de lunch of het diner. De overige maaltijden houd ik wat lichter. Zo eet ik vaak ‘s middags een salade. Als we dit in een restaurant eten laat ik het brood wat je er vaak bij krijgt staan. Als we in een appartement slapen maak ik ook zelf vaak salades. Zijn we op vakantie aan zee? Dan eet ik vaak vis! Ook heerlijk gezond en licht.

gezond eten op vakantie

Hmm… gegrilde zeebaars! Lekker, gezond & licht verteerbaar.

Weet wat je eet

Superlekker hoor, die ceasar salad. Maar het kan best een verborgen caloriebom zijn! Het lijkt misschien gezond, maar door de bacon, croutons en grote stukken parmezaan kan het al snel oplopen. Om over de vette maar o zo lekkere dressing nog maar niet te spreken. Vraag dus altijd of de dressing on-the-side kan. Mocht ie erg vet zijn, dan neem je er gewoon wat minder van. Als je een appartementje hebt geboekt, is het natuurlijk fijn om af en toe zelf te koken. Dan weet je precies wat je binnen krijgt. Zit je in een all-inclusive resort? Laat je niet elke dag verleiden tot het het nuttigen van de gehele dessert-bar, maar neem kies bijvoorbeeld een ‘cheatday’ en laat je dan lekker gaan. Of proef van alles een hapje. Als dat lukt ;-).

gezond eten op vakantie

Vraag of je de dressing apart erbij kan krijgen. Zo blijft je salade iets gezonder.

En natuurlijk kun je ook genieten van een ijsje, een pizza of croissantje. Dat doe ik zeker ook! Het is tenslotte vakantie. Maar mocht je echt graag je gezonde levensstijl vast willen houden, dan heb je wellicht wat aan bovenstaande tips! Wat eet jij altijd graag op vakantie? En heb jij nog tips voor gezond eten tijdens je vakantie? Laat je reactie achter in de comments!

mm

Vivienne

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *